Laki sekä suojaa että velvoittaa

Laki sekä suojaa että velvoittaa

Perunkirjoitus – mitä kaikkea täytyy muistaa hoitaa, kun läheinen kuolee

Louis Dean

Läheisen kuoleman jälkeen täytyy selvittää monta asiaa. Sen lisäksi, että täytyy kertoa kuolemasta perheelle ja ystäville, täytyy myös ilmoittaa kuolemasta useisiin eri paikkoihin. Viranomaiset välittävät tiedon kuolemasta moniin paikkoihin, mutta kannattaa ilmoittaa kuolemasta myös itse kaikille tärkeille tahoille. On hyvä ottaa selvää, mitkä kaikki asiat täytyy tehdä mahdollisimman pian ja mitkä asiat voi hoitaa seuraavien viikkojen ja kuukausien kuluessa. Tällä kertaa blogissa on aiheena läheisen kuolema, perunkirjoitus ja mitä kaikkea täytyy muistaa hoitaa, kun läheinen kuolee. Tervetuloa lukemaan aiheesta lisää tämänkertaisesta kirjoituksesta ja toivottavasti saat aiheesta hyödyllistä tietoa.

Kun läheinen kuolee, täytyy muistaa hoitaa monia asioita

Kun ihminen kuolee, jälkeen jää paljon asioita, joita läheisten täytyy hoitaa. Täytyy suunnitella hautajaiset, sulkea pankkitilit, sijoittaa lemmikit uusiin koteihin ja maksaa loppulaskut. Kun läheinen kuolee, henkilökohtaisten ja juridisten tietojen käsittely jää yleensä hänen puolisolleen, perheelleen ja läheisilleen. Byrokraattisten asioiden hoitamista ei voi siirtää, vaan se täytyy aloittaa heti ja niiden hoitaminen voi kestää useamman kuukauden tai kauemminkin, ja kaikki täytyy hoitaa, vaikka viettäisikin vielä suruaikaa. Esimerkiksi perunkirjoitus täytyy hoitaa kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä ja sen organisoimiseen tarvitaan määritellyt asiakirjat ja henkilöt. Hautajaiset täytyy järjestää 2 – 3 viikon kuluessa kuolemasta, joten niiden järjestelyt täytyy aloittaa pikaisesti kuoleman jälkeen.

Mitä kannattaa hoitaa välittömästi läheisen kuoltua

Tärkeä dokumentti, joka tarvitaan heti kuoleman jälkeen, on kuolintodistus. Kuolintodistuksen kirjoittaa vainajaa hoitanut lääkäri tai ruumiinavauksen suorittanut lääkäri. Ilman kuolintodistusta ei voi saada hautauslupaa vainajalle. Virkatodistuksen kannattaa myös tilata mahdollisimman pian, koska niiden toimitusaika saattaa olla hyvinkin pitkä. Hautajaisjärjestelyt voi aloittaa välittömästi. Hautajaisjärjestelyt voi aloittaa miettimällä, miten hautajaiset tai muistotilaisuus halutaan järjestää. Ennen hautajaisjärjestelyjen aloitusta, kannattaa tarkistaa, onko vainajalla testamentti ja onko siinä määritelty myös, minkälaiset hautajaiset vainaja toivoisi järjestettävän. Hautajaisten järjestelyssä moni käyttää apuna hautaustoimistoa ja esimerkiksi perunkirjoituksessa voi käyttää apuna lakimiestä. Kaikkea ei tarvitse hoitaa itse ja kannattaa hankkia asiantuntevaa apua asioiden hoitamiseen, jos se on taloudellisesti mahdollista. Asianajotoimisto Tapio Mäkelä Oy tarjoaa asiantuntevaa palvelua kaikissa testamenttiin ja perunkirjoitukseen liittyvissä asioissa.


jaa  

2023© Laki sekä suojaa että velvoittaa
minusta
Laki sekä suojaa että velvoittaa

Lait sekä rajoittavat että suojaavat elämäämme. Heti kun vauva syntyy maailmaan, häntä suojaavat monet lait ja ihmisoikeudet, jotka on määritelty laissa. Elämän varrella kohtaamme tilanteita, joissa laki suojaa tekemisiämme. Mutta on hyvä tuntea myös laissa määritellyt velvollisuudet. Tervetuloa lukemaan blogitekstejä, jos laissa määrätyt oikeudet ja velvollisuudet kiinnostavat tai ovat elämässäsi juuri nyt erityisen ajankohtaisia. Lakipalveluita tarjoavat asianajajien lisäksi myös esimerkiksi pankit. Niiden sivuilla saattaa olla luetteloita erilaisissa elämäntilanteissa tarvittavista lakiasiakirjoista tai jopa itse asiakirjoja tulostettaviksi. Lakineuvontaa tarjoavat pankkien lisäksi monet muutkin tahot, kuten esimerkiksi kuluttajaliitto ja kiinteistöliitto. Se, minkä tahon puoleen on käännyttävä, riippuu siitä, millaista lakineuvontaa tarvitsee. Antoisia ja kenties opettavaisiakin lukuhetkiä blogin parissa. Rakentavat kommentit ovat tervetulleita.

Kategoriat